ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ  

 

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

2. ΙΣΤΟΡΙΑ                                           

3.ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

4. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

                 

ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ:

 

ΑΝΥΦΑΝΤΗ ΙΩΑΝΝΗ, ΒΕΡΓΗ ΓΕΩΡΓΙΟ,

ΑΛΦΙΕΡΗ ΝΙΚΟΛΑΟ, ΒΑΓΓΕΛΑΤΟ ΖΑΧΑΡΙΑ

 

 

 

 

 

         

     1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ             

 

 

Η καλαθοσφαίριση είναι η το δεύτερο πιο διάσημο άθλημα μετά το ποδόσφαιρο. Αν και ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, μέσα σε λιγότερο από 50 χρόνια έγινε ένα παγκόσμιο άθλημα με τεράστια απήχηση. Στη χώρα μας το άθλημα της καλαθοσφαίρισης έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή και γι’αυτό οι ξένοι το χαρακτηρίζουν εθνικό άθλημα της Ελλάδος. Έτσι, είναι πρέπον να γίνει μια εργασία πάνω σ’αυτό το άθλημα για να γνωρίσουν όλοι την ομορφιά αυτού του αθλήματος.    

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ΙΣΤΟΡΙΑ

Το μπάσκετ πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1918 μέσω της ΧΑΝ -κυρίως- και του "οίκου του στρατιώτη". Τότε, στο γήπεδο της ΧΑΝ Αθηνών, πρωτοπαίχτηκε μπάσκετ στην Ελλάδα. Μερικά μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο Μάικ Στεργιάδης, που υπήρξε μαθητής του Νέισμιθ στο Σπρίνγκφιλντ, πήραν δύο καρέκλες, τις στερέωσαν ανάποδα σε δύο τοίχους και με μία μπάλα ποδοσφαίρου πρωτόπαιξαν μπάσκετ.

 

 

 

 Ο πρώτος αγώνας μπάσκετ στην Ελλάδα. Οι παίκτες αντί για

καλάθι χρησιμοποιούν μια καρέκλα... τοποθετημένη ανάποδα !!!

 

 

Η ΧΑΝ φρόντισε να διαδοθεί το άθλημα στα σχολεία και στους συλλόγους, ενώ συγχρόνως άρχισε να διοργανώνει και αγώνες. Μάλιστα, το 1920 έγινε στη Σμύρνη και το πρώτο τουρνουά, με τη συμμετοχή πέντε ομάδων και νικητής ήταν ο Πανιώνιος. Αυτά τα τουρνουά συνεχίστηκαν μέχρι το 1924 και άρχισαν να παίρνουν μέρος φοιτητές και μαθητές.

Η ΧΑΝ Αθηνών το 1924 διοργάνωσε ένα πρωτάθλημα, που κέρδισε η ΑΕΚ. Αν αυτό θεωρηθεί ως πρώτο, η ΑΕΚ είναι η πρώτη πρωταθλήτρια Αθηνών.

Ουσιαστικά όμως η επίσημη περίοδος για το ελληνικό μπάσκετ αρχίζει το 1927, όταν ο ΣΕΓΑΣ συγκρότησε την πρώτη Τεχνική Επιτροπή του μπάσκετ, αποτελούμενη από τους Απόστολο Νικολαΐδη, Νικόλαο Λορέντη, Γιώργο Λιβαδά, Δημήτρη Λέζο και Κωνσταντίνο Καλούδη. Δύο χρόνια αργότερα διοργάνωσε το πρώτο πρωτάθλημα. Πήραν μέρος ο Πανελλήνιος, ο Εθνικός Αθ., οι Ν. Βύρωνος, η ΧΑΝ, η ΑΕΚ, η Σχολή Ευελπίδων και ο Πανιώνιος. Πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Πανελλήνιος. Η Νήαρ Ηστ ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια Αθηνών το

1930 και τη χρονιά εκείνη διοργανώθηκε και το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του κέντρου μετείχαν η Νήαρ Ηστ και ο Πανιώνιος. Τη Θεσσαλονίκη εκπροσωπούσαν ο '’ρης, που κατέλαβε και την πρώτη θέση, και η ΧΑΝΘ (τερμάτισε δεύτερη). Η Νήαρ Ηστ επανέλαβε την επιτυχία τα δύο επόμενα χρόνια, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ΧΑΝΘ πήρε τα σκήπτρα από τον '’ρη.

Το 1932 εμφανίστηκε η Πανεπιστημιακή ομάδα των Αθηνών, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του αθλήματος στην προπολεμική περίοδο. Κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1933 και το 1934, αλλά την επόμενη χρονιά αποχώρησε λόγω διαφωνιών με τον διευθυντή του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου.

Ο Πανελλήνιος στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει ο Ηρακλής που έχει στις τάξεις του τους ψηλότερους παίκτες (Νανές, Μαντόπουλος). Το Πανεπιστήμιο που δημιούργησε πάλι αξιόλογη ομάδα κέρδισε το 1936 το πρωτάθλημα Αθηνών, αλλά δεν πήρε μέρος στο πανελλήνιο, που έγινε στη θεσσαλονίκη. Αντικαταστάθηκε από τη Νήαρ Ηστ, που κατέκτησε και το πρωτάθλημα Ελλάδας.

Την επόμενη χρονιά, το Πανεπιστήμιο πήρε τα πρωτεία κερδίζοντας στον τελικό τη Νήαρ Ηστ. Η ομάδα της Καισαριανής είναι η πρώτη στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που χρησιμοποίησε Αμερικανό παίκτη. Ηταν ο καθηγητής Γουέρλντ, που εργαζόταν στο κολέγιο Αθηνών.

Στα τελευταία χρόνια της προπολεμικής περιόδου εντυπωσίασε η ομάδα του Πανελληνίου, που κατέκτησε διαδοχικά τρεις φορές τον τίτλο. Όμως, τα ακατάλληλα γήπεδα αλλά και το σύστημα του πρωταθλήματος, που υποχρέωνε τις ομάδες να δίνουν την ίδια μέρα τρεις και τέσσερις αγώνες, αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα.

Πριν από τον πόλεμο έγιναν και οι δύο πρώτοι αγώνες της εθνικής ομάδας, με αντιπάλους εκτός έδρας την Τουρκία και την Αίγυπτο. Μάλιστα η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη έγινε σε κλειστό γήπεδο με παρκέ, κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική ομάδα. Στην περίοδο της Κατοχής, διοργανώνεται ανεπίσημα στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και νέοι αθλητές εμφανίστηκαν.

Οι παίκτες του Πανελληνίου δημιούργησαν μία δική τους ομάδα, που την ονόμασαν "Μίλων" και διεκδικούσαν το πρωτάθλημα από τον Σπόρτιγκ. Το έδαφος είναι πρόσφορο πια για την ανάδειξη του ελληνικού μπάσκετ και το κοινό έτοιμο να δεχτεί αγώνες με μεγάλες ομάδες. Τα γήπεδα αποδεικνύονται ανεπαρκή για να χωρέσουν το αυξανόμενο πλήθος των θεατών και οι ομάδες διδάσκονται τη νέα τακτική της καλαθόσφαιρας από τις αμερικανικές ομάδες.

Το χαρακτηριστικό της δεύτερης μεταπολεμικής περιόδου του ελληνικού μπάσκετ ήταν η επικράτηση των ομάδων των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων, που τη διέκοψε μόνο η παρένθεση της ομάδας του Πανελληνίου.

Το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1945 και ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον τίτλο. Από το 1949 άρχισαν να διοργανώνονται πρωταθλήματα και σε άλλες πόλεις, όπως στην Πάτρα, τη Ρόδο και τη Χαλκίδα, όπου διακρίνονταν οι ομάδες του Σκαγιοπούλειου, της ΑΕΝ και του Τρίτωνα.Από το 1951 άρχισε η κυριαρχία του Πανελληνίου, που χάρη στις επιτυχίες της θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η περίοδος μέχρι και το 1957 σηματοδοτήθηκε από την παρουσία του Πανελληνίου, του οποίου οι πέντε παίκτες του συγκροτούσαν και την εθνική ομάδα.Τότε άρχισαν και οι πρώτες μεταγραφές σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ο Στεφανίδης, ο Ματθαίου και ο Μουρούζης πήγαν στην Ιταλία, ενώ ο Ρουμπάνης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης φοίτησε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.

 

Οι πρώτοι κανονισμοί

Οι πρώτοι κανόνες εφαρμόστηκαν το 1929 από τον Λούις Ρίες, καθηγητή φυσικής αγωγής της ΧΑΝ. Ο ίδιος, το 1934, εφάρμοσε στην Ελλάδα και τους διεθνείς κανονισμούς. Όμως, παρά τη μεγάλη δραστηριότητα που είχε το μπάσκετ στην Ελλάδα, οι διεθνείς αγώνες ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη το 1936 και αφού το 1934 είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια για φιλικό παιχνίδι με την Ιταλία.

Το 1939 ο Μίλων, που έδρευε στην Αίγυπτο, ήρθε σε επαφή με τον Σπόρτιγκ και δημιούργησαν μια ομάδα που μας εκπροσώπησε το 1940 σε αγώνες στην Αίγυπτο. Αυτές οι δύο ομάδες, Μίλων και Σπόρτιγκ, πρόσφεραν πολλά στο ελληνικό μπάσκετ, κυρίως σε θέματα τεχνικής.

 

 

Το 1966 το μπάσκετ αποσκίρτησε από τον ΣΕΓΑΣ και μαζί με το Βόλεϊ ενσωματώθηκε στην ΕΟΑΠ.

Τελικά, το 1970 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το μπάσκετ.

Η Ελλάδα είναι μέλος της ΦΙΜΠΑ από το 1932.

 

* το κέιμενο είναι από το βιβλίο "Ενας αιώνας Μπάσκετ" του Τάκη Ευσταθίου

 

Οι μεγάλοι σταθμοί στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ

 

1919 Πρώτη επίσημη εμφάνιση του μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη, με φορέα την Χριστιανική Αδελφότητα Νέων θεσσαλονίκης

1928 Ο Ηρακλής κατακτά το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα

1936 Στις 25 Ιουνίου η Εθνική Ομάδα δίνει τον πρώτο αγώνα της ιστορίας της και χάνει 49-12 από την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη

1949 Η Εθνική Ομάδα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

1963-64 Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα Α' Εθνικής

1966 Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών, που περιλαμβάνει το μπάσκετ και το βόλεϊ. Μέχρι τότε, το μπάσκετ βρισκόταν στην δικαιοδοσία του ΣΕΓΑΣ

1968 Μπροστά σε 80.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, νικώντας 89-82 την Σλάβια Πράγας. Είναι το πρώτο από τα επτά συνολικά ευρωπαϊκά τρόπαια που έχουν κατακτήσει οι ελληνικές ομάδες (2 πρωταθλητριών, 3 κυπελλούχων, 2 Κόρατς)

1970 Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

1976 Ο Ολυμπιακός κατακτά το πρώτο κύπελλο Ελλάδας

1983 Καθιερώνεται σε μόνιμη βάση η απ' ευθείας μετάδοση αγώνων του πρωταθλήματος μπασκετ από την τηλεόραση, κάθε Σάββατο

1986 Η Εθνική Ομάδα μετέχει για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και κατατάσσεται 10η

1987 Θεσπίζονται τα πρωταθλήματα της ΑΙ και της Α2

1987 Η Εθνική Ομάδα θριαμβεύει, κατακτώντας στις 14 Ιουνίου το χρυσό μετάλλιο στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ της Αθήνας, και ανάγει το μπάσκετ σε εθνικό άθλημα.

1988 Ο ’ρης παίρνει την τέταρτη θέση στο πρώτο φάιναλ-φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σύγχρονης εποχής.

1988 Επιτρέπεται η συμμετοχή ενός ξένου παίκτη σε κάθε ομάδα της ΑΙ

1989 Η Εθνική Παίδων κατακτά την πρώτη θέση στο Ευρωμπάσκετ

1989 Η Εθνική Ανδρών κατακτά την δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας

1990 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατατάσσεται 6η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Μπουένος Αϊρες

1991 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατατάσσεται 5η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στη Ρώμη

1991 Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην Γενεύη

1992 Επιτρέπεται η συμμετοχή και δεύτερου ξένου παίκτη στις ομάδεςτης ΑΙ. Το πρωτάθλημα της ΑΙ μετακομίζει από την ΕΟΚ στην ΕΣΑΚ

1993 Η Εθνική Ομάδα ανδρών κατατάσσεται 4η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μόναχο

1993 Ο ’ρης κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στο Τορίνο

1993 Η Εθνική Παίδων κατακτά την πρώτη θέση στο Ευρωμπάσκετ

1994 Χάρη στον ΠΑΟΚ, το Κύπελλο Κόρατς έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

1994 Η Εθνική Νέων κατακτά την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

1994 Η Εθνική Ανδρών κατακτά την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καναδά. Η εθνική ομάδα ανδρών κατατάσσεται 4η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Αθήνα.

1995 Καθιερώνεται το φάιναλ-φορ στο Κύπελλο Ελλάδας

1995 Η Εθνική Εφήβων κατακτά την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας

1996 Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ πρωταθλητής Ευρώπης

1996 Η Εθνική Ομάδα μετέχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και κατακτά την πέμπτη θέση

1997 Ελληνικό νταμπλ στην Ευρώπη, με τον Ολυμπιακό (νικητής στην Ευρωλίγκα) και τον ’ρη (νικητής του κυπέλλου Κόρατς)

1997 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατατάσσεται 4η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Βαρκελώνη.

1998 Η Ελλάδα διοργανώνει το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών με την Εθνική Ομάδα μας να κατακτά την 4η θέση. Οι Εθνική Εφήβων κατακτά την 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

1999 Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων η Εθνική μας Ομάδα παίρνει την δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο μετά από φανταστικές εμφανίσεις.

2000 Η Εθνική Εφήβων πήρε την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Κροατία). Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική Γυναικών παίρνει την πρόκριση για τα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής Ευρώπης στο FinalFour της Θεσσαλονίκης. Η ΑΕΚ κατακτά το κύπελλο Σαπόρτα.

2002 Η Εθνική Νέων Ανδρών πήρε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Λιθουανία).

2003 Η Εθνική Εφήβων πήρε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ)

 

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

 

1919 Πρώτη επίσημη εμφάνιση του μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη, με φορέα την Χριστιανική Αδελφότητα Νέων θεσσαλονίκης

1928 Ο Ηρακλής κατακτά το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα

1936 Στις 25 Ιουνίου η Εθνική Ομάδα δίνει τον πρώτο αγώνα της ιστορίας της και χάνει 49-12 από την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη

1949 Η Εθνική Ομάδα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

1963-64 Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα Α' Εθνικής

1966 Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών, που περιλαμβάνει το μπάσκετ και το βόλεϊ. Μέχρι τότε, το μπάσκετ βρισκόταν στην δικαιοδοσία του ΣΕΓΑΣ

1968 Μπροστά σε 80.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, νικώντας 89-82 την Σλάβια Πράγας. Είναι το πρώτο από τα επτά συνολικά ευρωπαϊκά τρόπαια που έχουν κατακτήσει οι ελληνικές ομάδες (2 πρωταθλητριών, 3 κυπελλούχων, 2 Κόρατς)

1970 Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

1976 Ο Ολυμπιακός κατακτά το πρώτο κύπελλο Ελλάδας

1983 Καθιερώνεται σε μόνιμη βάση η απ' ευθείας μετάδοση αγώνων του πρωταθλήματος μπασκετ από την τηλεόραση, κάθε Σάββατο

1986 Η Εθνική Ομάδα μετέχει για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και κατατάσσεται 10η

1987 Θεσπίζονται τα πρωταθλήματα της ΑΙ και της Α2

1987 Η Εθνική Ομάδα θριαμβεύει, κατακτώντας στις 14 Ιουνίου το χρυσό μετάλλιο στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ της Αθήνας, και ανάγει το μπάσκετ σε εθνικό άθλημα.

1988 Ο ’ρης παίρνει την τέταρτη θέση στο πρώτο φάιναλ-φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σύγχρονης εποχής.

1988 Επιτρέπεται η συμμετοχή ενός ξένου παίκτη σε κάθε ομάδα της ΑΙ

1989 Η Εθνική Παίδων κατακτά την πρώτη θέση στο Ευρωμπάσκετ

1989 Η Εθνική Ανδρών κατακτά την δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας

1990 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατατάσσεται 6η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Μπουένος Αϊρες

1991 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατατάσσεται 5η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στη Ρώμη

1991 Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην Γενεύη

1992 Επιτρέπεται η συμμετοχή και δεύτερου ξένου παίκτη στις ομάδεςτης ΑΙ. Το πρωτάθλημα της ΑΙ μετακομίζει από την ΕΟΚ στην ΕΣΑΚ

1993 Η Εθνική Ομάδα ανδρών κατατάσσεται 4η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μόναχο

1993 Ο Αρης κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στο Τορίνο

1993 Η Εθνική Παίδων κατακτά την πρώτη θέση στο Ευρωμπάσκετ

1994 Χάρη στον ΠΑΟΚ, το Κύπελλο Κόρατς έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

1994 Η Εθνική Νέων κατακτά την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

1994 Η Εθνική Ανδρών κατακτά την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καναδά. Η εθνική ομάδα ανδρών κατατάσσεται 4η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Αθήνα.

1995 Καθιερώνεται το φάιναλ-φορ στο Κύπελλο Ελλάδας

1995 Η Εθνική Εφήβων κατακτά την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας

1996 Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ πρωταθλητής Ευρώπης

1996 Η Εθνική Ομάδα μετέχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και κατακτά την πέμπτη θέση

1997 Ελληνικό νταμπλ στην Ευρώπη, με τον Ολυμπιακό (νικητής στην Ευρωλίγκα) και τον ’ρη (νικητής του κυπέλλου Κόρατς)

1997 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατατάσσεται 4η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Βαρκελώνη.

1998 Η Ελλάδα διοργανώνει το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών με την Εθνική Ομάδα μας να κατακτά την 4η θέση. Οι Εθνική Εφήβων κατακτά την 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

1999 Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων η Εθνική μας Ομάδα παίρνει την δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο μετά από φανταστικές εμφανίσεις.

2000 Η Εθνική Εφήβων πήρε την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Κροατία). Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική Γυναικών παίρνει την πρόκριση για τα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής Ευρώπης στο FinalFour της Θεσσαλονίκης. Η ΑΕΚ κατακτά το κύπελλο Σαπόρτα.

2002 Η Εθνική Νέων Ανδρών πήρε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Λιθουανία).

2003 Η Εθνική Εφήβων πήρε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ)

 

2005. Η Εθνική Ανδρών κατακτάει για 2η φορά στην ιστορία της το Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου

 

2006. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Ελληνικού μπάσκετ. Η Εθνική μας ομάδα κατέκτησε την 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών της Ιαπωνίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

                     3. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

Το παιχνίδι της καλαθοσφαίρισης.
Η καλαθοσφαίριση παίζεται από δυο ομάδες, των πέντε παικτών η κάθε μια. Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να σκοράρει στο καλάθι της αντίπαλης και να παρεμποδίσει την άλλη ομάδα, από το να σκοράρει. Ο αγώνας ελέγχεται από τους Διαιτητές, την Γραμματεία και τον Κομισάριο.

 

Οι κανονισμοί στην Καλαθοσφαίριση χωρίζονται σε οκτώ μέρη, καθένα από τα οποία χωρίζεται σε άρθρα, 58 συνολικά. Έτσι οι κανονισμοί δομούνται ως εξής:                                                                                                                                                           

 

ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ - ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ

 

 

 

Αρθρο 1

Ορισμοί . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1

 

 

 

 

 

ΚΑΝΟΝΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ - ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 

 

Αρθρο 2

Αγωνιστικός χώρος και διαστάσεις γραμμών . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2

 

Αρθρο 3

Εξοπλισμός . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

6

 

 

 

 

 

ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ - ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ, ΚΡΙΤΕΣ, ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

 

 

Αρθρο 4

Διαιτητές, Κριτές και Κομισάριος . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

14

 

Αρθρο 5

Πρώτος Διαιτητής: Δικαιώματα και εξουσίες . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

14

 

Αρθρο 6

Διαιτητές: Χρόνος και τόπος των αποφάσεων . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15

 

Αρθρο 7

Διαιτητές: Καθήκοντα όταν διαπράττεται καταστρατήγηση . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

15

 

Αρθρο 8

Διαιτητές: Τραυματισμός . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

16

 

Αρθρο 9

Σημειωτής και βοηθός Σημειωτή: Καθήκοντα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

16

 

Αρθρο 10

Χρονομέτρης: Καθήκοντα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

17

 

Αρθρο 11

Χειριστής των 24 δευτερολέπτων . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

17

 

 

 

 

 

ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ - ΟΜΑΔΕΣ

 

 

Αρθρο 12

Ομάδες . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

19

 

Αρθρο 13

Παίκτες και αναπληρωματικοί . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

19

 

Αρθρο 14

Τραυματισμός αθλητών . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

21

 

Αρθρο 15

Αρχηγός: Εξουσίες και δικαιώματα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

21

 

Αρθρο 16

Προπονητής: Εξουσίες και δικαιώματα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

21

 

 

 

22

 

ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΕΜΠΤΟΣ - ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

 

 

Αρθρο 17

Αγωνιστικός χρόνος, ισόπαλο αποτέλεσμα και παρατάσεις . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

23

 

Αρθρο 18

Εναρξη του αγώνα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

23

 

Αρθρο 19

Κατάσταση της μπάλας . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

23

 

Αρθρο 20

Θέση παίκτη και διαιτητή . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

24

 

Αρθρο 21

Αναπήδηση . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

24

 

Αρθρο 22

Πώς παίζεται η μπάλα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

25

 

Αρθρο 23

Ελεγχος της μπάλας . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

25

 

Αρθρο 24

Παίκτης σε προσπάθεια για σουτ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

25

 

Αρθρο 25

Καλάθι: Πότε επιτυγχάνεται και η αξία του . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

26

 

Αρθρο 26

Επαναφορά . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

26

 

Αρθρο 27

Χορήγηση χρεούμενου τάιμ-άουτ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

28

 

Αρθρο 28

Αντικαταστάσεις . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

29

 

Αρθρο 29

Πότε μια περίοδος ή ένας αγώνας τελειώνει . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

31

 

Αρθρο 30

Απώλεια αγώνα λόγω υπαιτιότητας . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

31

 

Αρθρο 31

Απώλεια αγώνα λόγω αδυναμίας . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

31

 

 

 

 

 

ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΚΤΟΣ - ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

 

 

Αρθρο 32

Παραβάσεις . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

33

 

Αρθρο 33

Παίκτες εκτός ορίων και μπάλα εκτός ορίων . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

33

 

Αρθρο 34

Ντρίμπλα (προώθηση) της μπάλας . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

33

 

Αρθρο 35

Βήματα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

34

 

Αρθρο 36

Τρία (3) δευτερόλεπτα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

35

 

Αρθρο 37

Παίκτης που φυλάσσεται στενά . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

35

 

Αρθρο 38

Οκτώ (8) δευτερόλεπτα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

36

 

Αρθρο 39

Εικοσιτέσσερα (24) δευτερόλεπτα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

36

 

Αρθρο 40

Επιστροφή της μπάλας στο πίσω γήπεδο (εμπρός-πίσω) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

37

 

Αρθρο 41

Παρεμβολή και παρέμβαση στη μπάλα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

37

 

 

 

 

 

ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΒΔΟΜΟΣ - ΣΦΑΛΜΑΤΑ

 

 

Αρθρο 42

Σφάλματα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

39

 

Αρθρο 43

Επαφή . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

39

 

Αρθρο 44

Προσωπικό σφάλμα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

39

 

Αρθρο 45

Διπλό σφάλμα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

44

 

Αρθρο 46

Αντιαθλητικό σφάλμα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

45

 

Αρθρο 47

Σφάλμα αποκλεισμού . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

45

 

Αρθρο 48

Κανόνες συμπεριφοράς . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

46

 

Αρθρο 49

Τεχνικό σφάλμα παίκτη . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

47

 

Αρθρο 50

Τεχνικό σφάλμα προπονητή, βοηθού προπονητή, αναπληρωματικών ή συνοδών ομάδας . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

48

 

Αρθρο 51

Τεχνικό σφάλμα στην διάρκεια του διαλλείματος ενός αγώνα . . . . . . . . . . . . . . . . . .

48

 

Αρθρο 52

Συμπλοκή . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

49

 

 

 

 

 

ΚΑΝΟΝΑΣ ΟΓΔΟΟΣ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

 

Αρθρο 53

Βασική αρχή . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

50

 

Αρθρο 54

Πέντε σφάλματα παίκτη . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

50

 

Αρθρο 55

Ομαδικά σφάλματα: ποινή . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

50

 

Αρθρο 56

Ειδικές περιπτώσεις . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

50

 

Αρθρο 57

Ελεύθερες βολές . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

51

 

Αρθρο 58

Διορθώσιμα λάθη . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

54

 

Εδώ παρατίθενται μερικοί από τους σημαντικότερους κανονισμούς.

 

Παίζεται με δύο ομάδες των πέντε ατόμων σε ένα (συνήθως κλειστό, που στο έδαφός του έχει παρκέ) γήπεδο με δύο αντικριστά καλάθια. Οι παίκτες επιτρέπεται να ακουμπήσουν την μπάλα μόνο με τα χέρια (ωστόσο δε συνιστά παράβαση εάν αυτή ακουμπήσει και οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, εκτός από τα πόδια). Σκοπός των ομάδων είναι να βάλουν με σουτ την μπάλα μέσα από το καλάθι όσο το δυνατόν περισσότερες φορές στα 40 λεπτά του αγώνα (τέσσερα δεκάλεπτα - στο NBA ο αγώνας διαρκεί 48 λεπτά). Η ομάδα που θα πετύχει περισσότερους πόντους είναι η νικήτρια. Εάν ο αγώνας λήξει ισόπαλος, οι δύο ομάδες συνεχίζουν σε πεντάλεπτη παράταση κ.ο.κ. Κάθε ομάδα έχει 5 παίκτες ανά πάσα στιγμή μέσα στο γήπεδο, ενώ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλους 7 παίκτες (που βρίσκονται στον πάγκο), πραγματοποιώντας αλλαγές. Ανάλογα με το ποια ομάδα κατέχει την μπάλα, οι παίκτες παίζουν αμυντικά ή επιθετικά. Ο συνολικός χρόνος της επίθεσης μιας ομάδας διαρκεί 24 δευτερόλεπτα. Δεν επιτρέπεται να τρέχει κάποιος κρατώντας την μπάλα: πρέπει ή να κάνει συγχρόνως ντρίμπλα ή να σταματήσει και να δώσει πάσα.

Κάθε αγώνας διαρκεί 4 περιόδους ίσης διάρκειας. Ανάμεσα στην 1η και τη 2η, καθώς και ανάμεσα στην 3η και την 4η, μεσολαβεί διάλειμμα 2 λεπτών. Ανάμεσα στην 2η και την 3η, υπάρχει διάλειμμα 15 λεπτών, το λεγόμενο ημίχρονο. Κάθε προπονητής έχει το δικαίωμα να καλέσει τους παίκτες του στον πάγκο για να τους δώσει οδηγίες, δύο φορές σε κάθε περίοδο. Αυτό λέγεται time-out και κατά τη διάρκειά του ο αγώνας διακόπτεται για 1 λεπτό, ενώ οι παίκτες συγκεντρώνονται στους πάγκους.

Στο παρκέ υπάρχει η γραμμή του τριπόντου (στα 6.25 μέτρα στην Ευρώπη, 7.25 στο NBA) που ορίζει την αξία κάθε σουτ. Οι αθλητές μπορούν να σκοράρουν για 2 πόντους (μέσα από τη γραμμή) ή για 3 (έξω από αυτήν, εφόσον δεν την πατούν). Για 1 πόντο μετράει η βολή, την οποία σουτάρουν οι παίκτες, κατόπιν υποδείξεως των διαιτητών (ενώ ο χρόνος έχει διακοπεί) μετά από φάουλ ή τεχνική ποινή (βλ. παρακάτω).

Παραβάσεις

Υπεύθυνοι για τις παραβάσεις είναι οι 3 διαιτητές. Βασικότερες παραβάσεις στο μπάσκετ είναι: το φάουλ, που είναι η βίαιη παρενόχληση ενός παίκτη από κάποιον αντίπαλό του, με τρόπο που διαφεύγει από τα αθλητικά πλαίσια. Ο αμυνόμενος μπορεί να παρεμποδίσει τον επιτιθέμενο χρησιμοποιώντας μόνο τον κορμό του. Ο αθλητής που κάνει 5 φάουλ σε έναν αγώνα, αποβάλλεται από αυτόν και δεν μπορεί να επανέλθει στο γήπεδο (στα 6 φάουλ είναι η αποβολή στο NBA). Τα βήματα συμβαίνουν όταν ένας παίκτης κάνει περισσότερα από 2 βήματα κρατώντας την μπάλα, χωρίς να κάνει ντρίμπλα ή όταν κουνήσει τα πόδια του αφού έχει σταματήσει κρατώντας την μπάλα με τα δύο χέρια. Σε περίπτωση άσχημης (υβριστικής, βίαιης κλπ.) συμπεριφοράς αθλητή ή προπονητή, ο διαιτητής έχει δικαίωμα να τον τιμωρήσει με τεχνική ποινή, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχει η τιμωρία ντισκαλιφιέ που ισοδυναμεί με αποβολή του παίκτη από τον αγώνα.

 

                         Κανονισμοί του ΝΒΑ

 

Οι κανονισμοί του NBA δεν έχουν μερικές βασικές διαφορές με τους διεθνείς κανονισμούς, με βασικότερες τις διαστάσεις του γηπέδου, τις ποινές και τους χρόνους.  

Χωρίζονται σε 12 κανόνες με τα άρθρα του ο καθένας στις βασικές αρχές και στον οδηγό διαχείρισης και εφαρμογής των κανονισμών. Έτσι χωρίζονται ως εξής:    

(ποιο αναλυτική παρουσίαση γίνεται στο κεφάλαιο NBA-EUROLEAGUE)

 

       

·  Rule No.1 - Court Dimensions - Equipment Κανόνας αριθ. 1 – Διαστάσεις γηπέδου - Εξοπλισμός

·  Rule No. 2 - Officials and their Duties Κανόνας αριθ. 2 – Επίσημοι υπάλληλοι και τα καθήκοντά τους

·  Rule No. 3 - Players, Substitutes and Coaches Κανόνας αριθ. 3 - Παίκτες, Αναπληρωτές και προπονητές

·  Rule No. 4 - Definitions Κανόνας αριθ. 4 - Ορισμοί

·  Rule No. 5 - Scoring and Timing Κανόνας αριθ. 5 – Σκοράρισμα  και Χρόνοι

·  Rule No. 6 - Putting Ball in Play - Live/Dead Ball Κανόνας αριθ. 6 – Μπαίνοντας η  μπάλα στο παιχνίδι – Ζωντανή/Νεκρή μπάλα

·  Rule No. 7 - 24-Second Clock Κανόνας αριθ. 7 – Χρόνος 24 δευτερολέπτων

·  Rule No. 8 - Out-of-Bounds and Throw-In Κανόνας αριθ. 8 - Out-of-Bounds και Throw-In

·  Rule No. 9 - Free Throw Κανόνας αριθ. 9 – Ελεύθερη βολή

·  Rule No. 10 - Violations and Penalties Κανόνας αριθ. 10 - Παραβάσεις και κυρώσεις

·  Rule No. 11 - Basketball Interference - Goaltending Κανόνας αριθ. 11 – Εμπόδιση Καλαθιού  - Goaltending

·  Rule No. 12 - Fouls and Penalties Κανόνας αριθ. 12 - Fouls και Κυρώσεις

·  I. Guides for Administration and Application of the Rules Ι. Οδηγοί Διαχείρισης και Εφαρμογή του Κανονισμού

·  II. II. Basic Principles Βασικές Αρχές

·  Contact Situations Επικοινωνία Καταστάσεις

·  Fouls: Flagrant - Unsportsmanlike Fouls: κατάφωρη –Αντιαθλητική Συμπεριφορά

·  Block - Charge Αποκλεισμός - Επιβάρυνση

·  Game Cancellation Ακύρωση παιχνιδιού

·  Physical Contact - Suspension Φυσική επαφή - Αναστολή

·  Protest Διαμαρτυρία

·  Shattering Backboards Θραύση Backboards

·  Player/Team conduct and DressΠΠαίκτης/Ομάδα συμπεριφορά και στολές

·  Offensive 3-seconds Επιθετικά 3 δευτερόλεπτα

·  Player Conduct - Spectators Συμπεριφορά του Παίκτη-Θεατές

·  Punching, Fighting and Elbow Fouls  Βρισιές  Συμπλοκή και ποινές αγκώνα

·  Expiration of Time Λήξη της ώρας

·  Verbal Fan Interference Παρεμποδιστές και Ενοχλητικοί

·  Guidelines for Infection Control Οδηγίες για τον έλεγχο μολύνσεων

·  Dead Ball, Live Ball, Ball is Alive Νεκρή μπάλα, Ζωντανή μπάλα, πότε η μπάλα είναι ζωντανή

·  Taunting Ενόχληση

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ   

 

 

 

          4. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

 

Καλαθοσφαίριση Στους Ολυμπιακους Αγώνες

 

 

 

Το μπάσκετ συμπεριλήφθηκε στις σύγχρονες Ολυμπιάδες  το 1936. Όμως είχαν διεξαχθεί αγώνες επίδειξης το 1904 και το 1924. Το γυναικείο τουρνουά προστέθηκε το 1976.

 

Ιστορικές Πληροφορίες

 

Η νίκη στους ολυμπιακούς αγώνες αποτελεί την υψηλότερη διάκριση για το παγκόσμιο μπάσκετ, ανώτερη ακόμα και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIBA. Και τούτο διότι εξαρχής επιτρέποταν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι επαγγελματίες παίκτες εκτός από εκείνους του ΝΒΑ. Από το 1992 μετέχουν και παίκτες του ΝΒΑ, οι οποίοι στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης δημιούργησαν τη λεγόμενη Ντριμ Τιμ ( Dream Team) με όλα τα αστέρια του αμερικανικού μπάσκετ.

 

Το 1936 συμμετείχαν 21 χώρες, ενώ το 1948 και το 1952 από 23. Από το 1956 καθιερώθηκε η πρόκριση με διάφορα κριτήρια, όπως τη θέση στα ηπειρωτικά πρωταθλήματα και τα προολυμπιακά τουρνουά. Ως το 1972 μετείχαν 16 χώρες κι από το 1976 καθιερώθηκε η συμμετοχή 12 χωρών.

 

Οι ΗΠΑ κατέκτησαν όλα τα χρυσά μετάλλια, με εξαίρεση τις ολυμπιάδες του 1972, του 1980 (στην οποία δεν συμμετείχαν), του 1988 και του 2004.

 

Γυναικείο Τουρνουά

 

Το γυναικείο μπάσκετ μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1976. Στις πρώτες τρεις διοργανώσεις μετείχαν 6 χώρες. Το 1988 και το 1992 πήραν μέρος 8 και από το 1996 μετέχουν 12, οι οποίες προκρίνονται με ανάλογο τρόπο όπως οι ανδρικές.

 

 

Ελληνική Συμμετοχή

 

Η Ελλάδα συμμετείχε μόνο σε τέσσερις Ολυμπιάδες με αρκετά καλή παρουσία. Το 1952 τερμάτισε 17η. Το 1996, το 2004 και το 2008 κατέλαβε την πέμπτη θέση.Το 2004 είχε τη μοναδική της συμμετοχή και η γυναικεία ομάδα μπάσκετ που κατέλαβε την έβδομη θέση.

Moυντομπάσκετ

 

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης (επίσης ονομασία FIBA World Championship « Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIBA» είναι η σπουδαιότερη διοργάνωση της FIBA (Διεθνής Ομοσπονδία Μπάσκετ). Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστό ως Μουντομπάσκετ (Mundobasket).

 

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξάγεται ανά τετραετία, σε διαφορετική χώρα κάθε φορά. Συμμετέχουν εθνικές ομάδες ανδρών από ολόκληρο τον πλανήτη, οι οποίες διαγωνίζονται για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Στους τρεις πρώτους απονέμονται μετάλλια- χρυσό για τον πρωταθλητή, αργυρό για το δεύτερο και χάλκινο για τον τρίτο. Επιπλέον, από την πέμπτη διοργάνωση αθλοθετήθηκε για το νικητή το Τρόπαιο Νάισμιθ, αφιερωμένο στον άνθρωπο που επινόησε το άθλημα.

 

Η ληξιαρχική πράξη γέννησης του θεσμού υπεγράφη το 1948 στο Λονδίνο, όπου με την ευκαιρία της 14ης Ολυμπιάδας λάμβανε χώρα το συνέδριο της FIBA. Στο συνέδριο οι χώρες – μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας αποφάσισαν τη διοργάνωση ενός πρωταθλήματος, στο οποίο θα συναγωνίζονταν οι καλύτερες εθνικές ομάδες του πλανήτη. Η πρώτη απόπειρα ανατέθηκε στην Αργεντική που φάνηκε ως η πλέον πρόθυμη να αναλάβει το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος.

 

Σύστημα Πρόκρισης – Διεξαγωγής

 

Το συνηθέστερο μοντέλο από το πρώτο Μουντομπάσκετ (1950) μέχρι και τις μέρες μας προβλέπει την πρόκριση βάσει της θέσης των ομάδων στα ηπειρωτικά πρωταθλήματα (π.χ Ευρωμπάσκετ για την Ευρώπη), τα οποία διεξάγονται τον προηγούμενο χρόνο. Υπήρξαν πάντως και λίγα Μουντομπάσκετ στα οποία έγιναν προκριματικοί αγώνες, στο πρότυπο του ποδοσφαιρικού Μουντιάλ.

 

Η FIBA συνήθως αφήνει λίγες θέσεις κενές, τις οποίες καλύπτει αργότερα (wild cards) με ομάδες που απέτυχαν μεν στα ηπειρωτικά πρωταθλήματα, αλλά η συμμετοχή τους ανεβάζει το αγωνιστικό ή εμπορικό ενδιαφέρον της διοργάνωσης. Μία wild card  λαμβάνει πάντα η διοργανώτρια χώρα, εάν χρειασθεί. Ο συνολικός αριθμός των ομάδων που τελικά προκρίνονται, είτε αγωνιστικά είτε με wild card διαφέρει από διοργάνωση σε διοργάνωση.

 

Παρομοίως με το σύστημα πρόκρισης, αρκετές είναι και οι αλλαγές που έχει γνωρίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο σύστημα διεξαγωγής του. Αρχικά οι καλύτερες ομάδες προκρίνονται στον τελικό όμιλο, όπου έπαιζαν όλοι εναντίον όλων και οι τρεις πρώτοι κέρδιζαν τα μετάλλια.

 

Στις πιο πρόσφατες διοργανώσεις ακολουθεί ένα μικτό μοντέλο. Αρχικά οι ομάδες χωρίζονται σε ομίλους των τεσσάρων ή έξι ομάδων και παίζουν μεταξύ τους. Οι καλύτεροι προκρίνονται στην τελική φάση, όπου δίνουν μονούς αγώνες (νον-άουτ) με βάση ένα προκαθορισμένο σύστημα διασταυρώσεων που οδηγούν στους δύο ημιτελικούς. Οι νικητές των ημιτελικών παίζουν στο Μεγάλο Τελικό για την πρωτιά, ενώ οι ηττημένοι διεκδικούν στο Μικρό Τελικό το χάλκινο μετάλλιο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και το Μουντομπάσκετ του 1990 απαγορευόταν η συμμετοχή παικτών το ΝΒΑ στις εθνικές ομάδες. Λόγω αυτού του αποκλεισμού οι ΗΠΑ συμμετείχαν αρχικά με παίκτες από εταιρίες – χορηγούς  και αργότερα με αθλητές του Κολλεγιακού Πρωταθλήματος, ενώ και άλλες χώρες που είχαν παίκτες στο ΝΒΑ εμφανίζονταν αποδυναμωμένες.

 

Προβληματικές Διοργανώσεις

Μολονότι και τα 15 πρωταθλήματα αναγνωρίζονται από τη FIBA ως επίσημα και παγκόσμια, η αλήθεια είναι πως οι πρώτες τέσσερις διοργανώσεις δεινοπάθησαν από τις ψυχροπολεμικές έριδες και άλλες διμερείς διαφορές, τη μικρή (τότε) διάδοση του αθλήματος, καθώς και από οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η συμμετοχή σε αυτά να είναι μειωμένη και μη αντιπροσωπευτική.

 

Μπουένος Άιρες – 1950. Δεν προβλεπόταν η συμμετοχή ομάδων από την Ωκεανία. Επίσης , καμμία χώρα από την Ασία δε δέχθηκε να κάνει  το μακρύ ταξίδι έως την Αργεντινή. Οι ΗΠΑ σνόμπαραν εμμέσως τη διοργάνωση,  στέλνοντας την ομάδα της εταιρίας Chevrolet. Η πρωταθλήτρια Ν.Αμερικής Ουρουγουάη αποσύρθηκε, διότι η κυβέρνηση της Αργεντινής δε χορήγησε βίζα στους δημοσιογράφους της. Λίγο πριν τη λήξη του πρωταθλήματος το μεγάλο φαβορί Γιουγκοσλαβία αρνήθηκε να παίξει εναντίον της Ισπανίας του δικτάτορα Φράνκο και μηδενίστηκε, οι δε παίκτες της τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό. Ανάμεσα στους τιμωρημένους ήταν και ο νεαρός Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, ο οποίος αργότερα ως παράγων εξελίχθηκε σε εμβλητατική μορφή του παγκοσμίου μπάσκετ, όντας πρόεδρος της FIBA για 17 χρόνια!

 

Ρίο ντε Τζανέιρο – 1954. Έδρα της διοργάνωσης ήταν το Σάο Πάολο, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 400 χρόνια από την ίδρυση της πόλης, αλλά η οροφή του σταδίου κατέρρευσε από κακοκαιρία και οι αγώνες μεταφέρθηκαν στο Ρίο. Οι χώρες του σοσιαλιστικού μπλοκ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, λόγω της άρνησης των βραζιλιανών αρχών να δώσουν βίζα σε σοβιετικούς αξιωματούχους και δημοσιογράφους . Οι ΗΠΑ συνέχισαν το έμμεσο σνομπάρισμα της διοργάνωσης, στέλνοντας την ομάδα της εταιρίας Caterpillar.Ωκεανία, Αφρική και Ασία απουσίαζαν.

 

 

 

Ευρωμπάσκετ

 

Η λέξη Ευρωμπάσκετ χρησιμοποιείται για να περιγράψει το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης ανδρών. Το τουρνουά διεξάγεται από την FIBA Europe, η οποία είναι το ευρωπαϊκό παράρτημα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, κοινώς γνηστή ως FIBA. Το τουρνουά διεξάγεται κάθε δύο χρόνια ( στις μονές χρονολογίες ) και αποτελεί πλέον και τουρνουά πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ανάλογα με το τι διοργάνωση ακολουθεί την επόμενη χρονιά). Η πρωταθλήτρια Ευρώπης αυτή τη στιγμή είναι η Ρωσία.

 

Από την 5η διοργάνωση του 1951 ως το 1971 (για 20 ολόκληρα χρόνια) η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η απόλυτη νικήτρια (εκτός από ένα Ευρωμπάσκετ που πήρε η  Ουγγαρία), με μοναδικούς αξιόλογους αντιπάλους τους Γιουγκοσλάβους, τους Τσεχοσλοβάκους και τους Πολωνούς. Τη δεκαετία του ’70 ήρθαν οι επιτυχίες για την ομάδα της Γιουγκοσλαβίας. Είναι εμφανές ότι οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θέλανε να ξεχωρίσουνε μέσω των αθλητικών διοργανώσεων και ουσιαστικά, στην καλαθοσφαίριση δεν είχανε αντίπαλο. Τη δεκαετία του ’80 η ιταλική και η  ισπανική ομάδα κάνουν δυναμικές εμφανίσεις και μετά το  Ευρωμπάσκετ του ΄87 μπαίνει και η ομάδα της  Ελλάδος στον μπασκετικό χάρτη. Η δεκαετία του ’90 με τη διάλυση της Σοβιετικής ‘Ενωσης και της  Γιουγκοσλαβίας, φέρνει νέες, πολλές και καλές ομάδες, όπως αυτές της Ρωσίας, της Λιθουανίας, της Κροατίας και της Σερβίας.

 

Τα τελευταία χρόνια το  ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει μπει σε μια νέα εποχή. Πάρα πολλοί ευρωπαίοι παίκτες παίζουν και διακρίνονται στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ και οι μικρές εθνικές ομάδες μπορούν και συναγωνίζονται τις μεγάλες (ιστορικά) μπασκετικές δυναμείς υπό ίσους όρους. Το άθλημα είναι πολύ πιο αθλητικό και πιο γρήγορο πλέον, και οι περισσότεροι αγώνες είναι αμφίρροποι και προσφέρουν πολλές συγκινήσεις.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ