ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

 

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

 

http://tbn0.google.com/images?q=tbn:BZdklBKAs1HB0M:http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/metafiles/dsc_0007.jpg

 

 

ΟΝΟΜΑ:  ΛΑΖΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

                      ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΑΡΙΤΙΝΑ

                      ΜΑΓΕΙΡΙΔΗ ΜΑΡΙΑ

                      ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΤΜΗΜΑ: Γ2α

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Μητροπούλου Βασιλική

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

  1.ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

 

   2.ΑΙΤΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

 

3.ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

 

4.ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

 

5.Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ…

 

1.ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

 

Το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως το μήνα Αύγουστο, έκαψαν συνολικά εκτάσεις 268.834 εκταρίων,[1] με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων.[2] Μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια και έμειναν 6.000 άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών φθάνει τα πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ.[3] Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 ζωντανά (πρόβατα και κατσίκες). Οι περιοχές οι οποίες πλήγηκαν αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας, Φθιώτιδος με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα.

Οι φωτιές της περιόδου του Αυγούστου, οι οποίες κορυφώθηκαν ιδιαίτερα μετά την 23η Αυγούστου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό, αποτέλεσαν συνέχεια πλειάδας πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την Ελλάδα, από τα τέλη Μαΐου και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο συνδυασμός του θερμότερου χειμώνα των συγχρόνων μετεωρολογικών καταγραφών, με λίγες βροχοπτώσεις και ενός θερμού καλοκαιριού, με σημαντική ενίσχυση των ανέμων αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα της έξαρσης των πυρκαγιών. Ταυτόχρονα όμως τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας,[4] όσο και μέρος της αντιπολίτευσης[5][6], επισήμαναν ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών το οποίο τέθηκε σε ισχύ, αλλά και την έλλειψη επαρκών δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστεί η φονική καταστροφή.

Στα πλαίσια των γεγονότων ο Πρωθυπουργός της χώρας, κήρυξε όλους τους νομούς της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.[7][8] Καθόρισε άμεση και μη γραφειοκρατική απονομή 3.000 Ευρώ κατά οικογένεια.[9]

Επίσης, λόγω των πυρκαγιών, η ΕΠΟ αποφάσισε την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.[10]

ΑΙΤΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Οι πιο πολλές δασικές πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια και αδιαφορία. Όταν ο καθένας από εμάς πάει στο δάσος και καπνίζει, κάνει pick nick, και μετά αφήνει τα σκουπίδια του εκεί, λίγο να μην έχει σβήσει το τσιγάρο, λίγο η φωτιά από το μπάρμπεκιου να μην έχει σβήσει…δεν θέλει και πολύ να γίνει το κακό…

 

Οι πιο συχνές δασικές πυρκαγιές οφείλονται σε:

 

·       Πέταμα αναμένων τσιγάρων και σπίρτων

·       Άνναμα και εγκατάλειψη εστιών φωτιάς μέσα ή κοντά στα δάση.

·       Καθάρισμα χωραφιών ( κάψιμο κλαδιών, καλαμιών χόρτων κ.λ.π. )

·       Κάψιμο Βοσκοτόπων

·       Κάψιμο Σκουπιδιών

·       Σπινθήρες μηχανημάτων κ.λ.π.

 

 

Επίσης μην ξεχνάμε ότι αρκετές από τις δασικές πυρκαγιές οφείλονται και σε εμπρησμούς και αρκετές φορές σε αναζωπυρώσεις…    

 

3.ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Πυρκαγιά σημαίνει καταστροφή.
Όταν όμως ένα δάσος καταστρέφεται έχουμε τεράστιες, ανεπανόρθωτες, ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας.

 

Υποβαθμίζεται γενικά το περιβάλλον , οι οικολογικές συνθήκες χειροτερεύουν και μπορούν να κάνουν δύσκολη τη δημιουργία και πάλι δασών και να επιφέρουν ανεπανόρθωτη και επικίνδυνη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας.
Εγκαταλείπονται τα εδάφη στη διαβρωτική δράση των βροχών και στον κίνδυνο να παρασυρθούν προς τη θάλασσα.
Δημιουργούνται χείμαρροι και ενισχύονται οι πλημμύρες.

 

Μειώνεται η δυνατότητα των εδαφών να συγκρατήσουν τα νερά των βροχών και να εμπλουτίσουν τα υπόγεια νερά, τις πηγές και τα ποτάμια, με αποτέλεσμα τη λειψυδρία.
Στερούμαστε την πολύτιμη ξυλεία και τα άλλα δασικά προϊόντα για πολλά χρόνια, μέχρι να ξαναγίνει - αν ξαναγίνει - το δάσος όπως ήταν πριν καεί.
Δημιουργούνται διάφορα προβλήματα κοινωνικά, υγείας, εργασίας, αναψυχής κλπ.
Επιβαρύνεται η οικονομία με τις τεράστιες δαπάνες κατάσβεσης και τις ανυπολόγιστες επίσης δαπάνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών - όσων είναι δυνατές.                                         

 

4.ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Ασφαλώς η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου κινδύνου που απειλεί τα δάση μας - των πυρκαγιών.

 

Η πρόληψη των πυρκαγιών όμως συνδέεται με τις αιτίες που τις προκαλούν και βέβαια η αποφυγή τους αφορά στον καθένα.
Είναι ανάγκη λοιπόν πέρα από τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία, ο καθένας να προσπαθεί ώστε να μη γίνει ποτέ πρόξενος πυρκαγιάς.
Πιο συγκεκριμένα, με τις υποχρεώσεις που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία για τις δασικές πυρκαγιές θα πρέπει κυρίως:

 

1. Να μην ανάβει ή να διατηρεί φωτιά για οποιοδήποτε σκοπό στο ύπαιθρο και μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή πλησίον τους και μέχρι απόσταση τριακοσίων μέτρων.

2. Να μην πετά αναμμένα τσιγάρα μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις.

3. Να μην καίει αγρούς ή αγροτικές εκτάσεις ή χορτολιβαδικά εδάφη όταν βρίσκονται μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή κοντά τους και μέχρις απόστασης τριακοσίων μέτρων κλπ. Γενικά δεν πρέπει να γίνεται χρήση της φωτιάς στο ύπαιθρο.

4. Να μην τοποθετεί ή να εγκαταλείπει εύφλεκτες ύλες, άχρηστα είδη και απορρίμματα μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις και μέχρις απόστασης τριακοσίων μέτρων.

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ…

Η ζωή μετά από κάποια πυρκαγιά αλλάζει και μάλιστα πολύ. Οι περιοχές τις οποίες χτύπησε η πυρκαγιά χρειάζονται πολλές αλλαγές μετά. Πολλά σπίτια χάνονται, χρειάζεται φύλαξη ο χώρος ο οποίος χτυπήθηκε. Αργότερα θα χρειαστεί αναδάσωση ( ιδιαίτερα αν είναι δασική περιοχή ), οι κάτοικοι χάνουν κόπους ολόκληρης ζωής και το πιο σημαντικό είναι η ψυχολογική κατάπτωση από αυτή την άσχημη εμπειρία.

Το καλοκαίρι του 2007 στην Ελλάδα , στην περιοχή της Πελοποννήσου έλαβαν χώρα πολύ μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές. Το πλήγμα μετά την καταστροφή ήταν μεγάλο. Άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη, χρήματα και τροφή. Έχασαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, και όπως πάντα επειδή ζούμε στην Ελλάδα το κράτος αδιαφόρησε και μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν άστεγοι.      

Η ζωή μετά είναι πολύ δύσκολη και περιέχει πολλές αλλαγές. Οι πληγέντες έρχονται αντιμέτωποι με το φόβο , τη μη κάλυψη βασικών αναγκών και το κυριότερο είναι ότι μένουν αδύναμοι και χωρίς ψυχολογική υποστήριξη. Η ζωή μετά είναι δύσκολη…