ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΘΕΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

 

Επιτραπέζιος Υπολογιστής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ:

ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΜΠΟΥΡΝΑΖΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΥ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1)            ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΡΤΑ

2)            ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

3)            ΜΝΗΜΗ

4)            ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

5)            ΚΑΡΤΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ

 

 

 

 

1.ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΡΤΑ

 

Μια μητρική κάρτα, επίσης γνωστή και σαν μητρική ή κάρτα συστήματος είναι το κεντρικό και βασικό τυπωμένο ηλετρικό κύκλωμα ενός σημερινού υπολογιστή.

Ένας τυπικός υπολογιστής αποτελείται από τον μικροεπεξεργαστή, την κεντρική μνήμη και άλλα βασικά υποσυστήματα που βρίσκονται και αυτά στην μητρική. Άλλα μέρη του υπολογιστή, όπως εξωτερικά μέσα αποθήκευσης, κάρτες επέκτασης γραφικών, ήχου κτλ και διάφορα περιφερειακά όπως εκτυπωτής, πληκτρολόγια κτλ, είναι όλα τμήματα που ενσωματώνονται στην μητρική μέσω καλωδίων και υποδοχών διάφορων τύπων.Συνήθως, όλα τα κύρια εξαρτήματα του υπολογιστή - ο επεξεργαστής, η μνήμη ROM, η μνήμη RAM, ο δίαυλος (Bus), το ρολόι - είναι τοποθετημένα πάνω στη μητρική κάρτα.Κάθε τέτοια μητρική κάρτα έχει κατασκευαστεί για ένα συγκεκριμένο τύπο επεξεργαστή που λειτουργεί σε καθορισμένη συχνότητα.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΜΗΤΡΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ:

Μητρική πλακέτα για Pentium 4 επεξεργαστή.Μητρική Sony Playstation

 

 

 

 

 

Μητρική πλακέτα για Pentium 4                   Μητρική κάρτα Sony Playstation


 


 

2. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

          Όταν στον υπολογιστή εισάγονται δεδομένα (γράμματα, αριθμοί, εικόνες), η μορφή τους είναι τέτοια ώστε να γίνεται κατανοητή από το χρήστη. Ο υπολογιστής δεν καταλαβαίνει τις μορφές αυτές και πρέπει πρώτα να τα μετατρέψει σε μορφή που να τα αντιλαμβάνεται, ώστε να μπορεί να τα χειριστεί. Αφού γίνει αυτό, τα αποθηκεύει προσωρινά και στη συνέχεια εκτελεί την αριθμητική ή λογική επεξεργασία τους. Για να γίνουν αυτά πράξη, η Κ.Μ.Ε. απαρτίζεται από τις εξής επιμέρους μονάδες:

*  Μονάδα αποκωδικοποίησης (Decoding Unit): Μετατρέπει τα "φυσικά" δεδομένα από τη μορφή υπό την οποία εισάγονται στον υπολογιστή στη "γλώσσα" που η Κ.Μ.Ε. μπορεί να "καταλάβει" και ονομάζεται "κώδικας μηχανής" (machine code).

*  Μονάδα Αριθμητικής και Λογικής (Arithmetic and Logical Unit, ALU): Η υπομονάδα στην οποία εκτελούνται μία προς μία οι αριθμητικές ή λογικές πράξεις, όπως υπαγορεύονται από τις εντολές που έχουν δοθεί στον υπολογιστή.

*  Καταχωρητές (Registers): Μικρά στοιχεία μνήμης, που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή αποθήκευση (καταχώρηση) των δεδομένων, καθώς αυτά υφίστανται επεξεργασία. Οι καταχωρητές διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της Κ.Μ.Ε. και τον κατασκευαστή της, τόσο ως προς την οργάνωση όσο και ως προς τη χωρητικότητά τους.

*  Μονάδα ελέγχου (Control Unit): Ελέγχει τη ροή δεδομένων από και προς την ALU, τους καταχωρητές, τη μνήμη και τις περιφερειακές μονάδες εισόδου/εξόδου.

*  Μονάδα προσκόμισης (Fetch Unit): Μεταφέρει τις εντολές από τη μνήμη στην Κ.Μ.Ε. πριν αυτές χρειαστούν, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμες προς χρήση.

*  Μονάδα προστασίας (Protection Unit): Εξασφαλίζει το αποδεκτό της κάθε διεργασίας που εκτελεί η Κ.Μ.Ε., ώστε να μη τροποποιούνται δεδομένα που δεν πρέπει ή να μην εκτελούνται μη αποδεκτές εντολές, όπως, π.χ., διαίρεση αριθμού με το μηδέν.

Τα πιο πάνω επιμέρους στοιχεία μιας Κ.Μ.Ε. αποτελούν τον πυρήνα της.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, η Κ.Μ.Ε. διαρρέεται συνεχώς από ηλεκτρικό ρεύμα, μεγάλο μέρος από το οποίο μετατρέπεται σε θερμότητα. Τα παραγόμενα ποσά θερμότητας αυξάνουν τόσο, όσο περισσότερο χρησιμοποιείται η Κ.Μ.Ε. από το σύστημα. Ορισμένες φορές, η παραγόμενη θερμότητα είναι τόση, ώστε μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας της Κ.Μ.Ε. και, τελικά, να την καταστρέψει. Για το λόγο αυτό κάθε κατασκευαστής Κ.Μ.Ε. προσπαθεί να περιορίσει την ενεργειακή κατανάλωση της Κ.Μ.Ε. ενώ, παράλληλα, την εφοδιάζει με κάποιο σύστημα απαγωγής θερμότητας, όπως ειδικές "φτερωτές", θερμοαγώγιμη πάστα επικάλυψης και μικρούς ανεμιστήρες. Από τρίτους κατασκευαστές έχουν, επίσης, δημιουργηθεί συστήματα απαγωγής που χρησιμοποιούν υγρά μέσα (συνήθως νερό, αλλά και φρεόν ή, σε εξεζητημένες περιπτώσεις, υγρό άζωτο). Έτσι εξασφαλίζεται σταθερή θερμοκρασία λειτουργίας στην Κ.Μ.Ε., ανεξάρτητα από το φόρτο εργασίας της.  Η ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων ενός προσωπικού υπολογιστή εξαρτάται βασικά από μια παράμετρο του επεξεργαστή που ονομάζεται συχνότητα λειτουργίας και μετράται σε MHz. Έτσι, βλέπουμε στις προσφορές για συστήματα προσωπικών υπολογιστών στοιχεία για τον επεξεργαστή, όπως Intel 1,6 MHz, Intel 1,9 MHz κ.τ.λ. Όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή τόσο πιο γρήγορος είναι ο υπολογιστής μας. Η εταιρεία Lenslet κατασκεύασε έναν επεξεργαστή, ο οποίος αποτελείται από οπτικά εξαρτήματα και ο οποίος είναι περίπου 1.000 φορές ταχύτερος από τους επεξεργαστές πυριτίου.    Ο Enlight χρησιμοποιεί φως, αντί για ηλεκτρόνια, και εκτελεί οκτώ τρισεκατομμύρια αριθμητικές πράξεις ανά δευτερόλεπτο, επεξεργαστική ισχύς που αντιστοιχεί σε έναν υπερυπολογιστή. Τα προς επεξεργασία δεδομένα εισάγονται στη συσκευή από 256 λέιζερ.  Το μέγεθός του είναι 15Χ15Χ1,7 εκατοστά, αλλά η εταιρεία ελπίζει ότι ο επεξεργαστής θα συρρικνωθεί σε μέγεθος τσιπ σε διάστημα πέντε περίπου ετών.   Ο νέος επεξεργαστής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα εφαρμογών, από αυτόνομα στρατιωτικά συστήματα και σταθμούς τηλεπικοινωνιών, έως σαρωτές αεροδρομίων και συσκευές συμπίεσης βίντεο υψηλής ανάλυσης.   Η Lenslet δεν προσδιορίζει την τιμή αγοράς του Enlight, επειδή ο EnLight δεν είναι προγραμματιζόμενος: το είδος των υπολογισμών που εκτελεί εξαρτάται από την κατασκευή του. Έτσι, η εταιρεία θα πρέπει να προσαρμόζει καθένα EnLight στις ανάγκες κάθε αγοραστή

http://www.focusmag.gr/articles/pictures/71148564/enlight.jpghttp://www.go-online.gr/training/enot1/kef2/math2/images2/intel.jpg

 

 

 

 

3.ΜΝΗΜΗ

Αρχιτεκτονική φον Νόιμαν

 

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σχέδιο της αρχιτεκτονικής φον Νόιμαν

 

Σχέδιο της αρχιτεκτονικής φον Νόιμαν

Οι σύγχρονοι υπολογιστές σχεδιάζονται με βάση της αρχές που αναπτύχθηκαν από τον Τζον φον Νόιμαν στο ινστιτούτο προηγμένων επιστημών στο Princeton. Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές που αναφέρονται παρακάτω συνιστούν την Αρχιτεκτονική φον Νόιμαν.

*  Τα δεδομένα και οι εντολές αποθηκεύονται σε μια μοναδική μνήμη εγγραφής-ανάγνωσης.

*  Τα περιεχόμενα της μνήμης αυτής μπορούν να διευθυνσιοδοτηθούν κατά θέση, χωρίς να μας ενδιαφέρει ο τύπος των δεδομένων που περιέχεται εκεί.

*  Η εκτέλεση εντολών πραγματοποιείται ως ακολουθία (εκτός και αν υπάρχει ρητή τροποποίηση) από μια εντολή στην επόμενη.

 

Καταχωρητής

 

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στην επιστήμη της αρχιτεκτονικής υπολογιστών, ο καταχωρητής είναι ένας τύπος μικρής αλλά πολύ γρήγορης μνήμης που βρίσκεται μέσα στο τσιπ του επεξεργαστή. Η μνήμη αυτή χρησιμοποιείται για την βελτίωση της ταχύτητας εκτέλεσης των διαφόρων προγραμμάτων, αφού σε αυτήν συνήθως αποθηκεύονται δεδομένα που χρησιμοποιούνται συνέχεια από τα προγράμματα. Στην περίπτωση αυτή ο καταχωρητής παρέχει πολύ γρήγορη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και έτσι το πρόγραμμα εκτελείται πιο γρήγορα. Οι περισσότεροι από τους σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές λειτουργούν σύμφωνα με την εξής λογική: μεταφέρουν δεδομένα από την κεντρική μνήμη στους καταχωρητές, κάνουν τις διάφορες πράξεις πάνω στα δεδομένα και στην συνέχεια μεταφέρουν το αποτέλεσμα από τους καταχωρητές πίσω στην κύρια μνήμη. Η τεχνική αυτή ονομάζεται load-store architecture.

Η μνήμη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να διαταχθεί σε μορφή πυραμίδας. Τα κατώτερα στρώματα της πυραμίδας προσφέρουν μεγαλύτερη αλλά πιο αργή μνήμη. Αντιθέτως, τα ανώτερα στρώματα της πυραμίδας προσφέρουν μικρότερη μνήμη αλλά πολύ πιο γρήγορη. Το κατώτατο στρώμα της πυραμίδας είναι οι μαγνητικές ταινίες και ανεβαίνοντας προς τα πάνω συναντά κανείς τους USB Flash δίσκους, τα CD-ROM ή DVD-ROM, τους σκληρούς δίσκους, την κύρια μνήμη RAM, την μνήμη L3 / L2 / L1 Cache του επεξεργαστή και τέλος τους καταχωρητές. Άρα λοιπόν οι καταχωρητές βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας και προσφέρουν την πιο γρήγορη μνήμη που υπάρχει. Δυστυχώς όμως το μέγεθος της μνήμης αυτής είναι πολύ μικρό και περιορισμένο.

Κρυφή μνήμη ΚΜΕ

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Βασική οργάνωση ΚΜΕ-Κρυφής μνήμης-Κύριας Μνήμης

http://el.wikipedia.org/skins-1.5/common/images/magnify-clip.png

Βασική οργάνωση ΚΜΕ-Κρυφής μνήμης-Κύριας Μνήμης

 

Τυπική οργάνωση κρυφής μνήμης ΚΜΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βασική οργάνωση Κρυφής Μνήμης

 

Κρυφή μνήμη Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας (CPU cache) γνωστή και ως ενδιάμεση μνήμη ή λανθάνουσα μνήμη ΚΜΕ ονομάζουμε τη μνήμη που χρησιμοποιείται από την Κεντρική μονάδα επεξεργασίας για να πετύχει ταχύτερη πρόσβαση στην κύρια μνήμη. Αυτή η μνήμη είναι γρηγορότερη, ακριβότερη και μικρότερη σε μέγεθος από την κύρια μνήμη.

Είναι υψηλής ταχύτητας SRAM μνήμη, που χρησιμοποιείται μεταξύ της KME και της κύριας μνήμης. Εντολές και προγράμματα μπορούν να λειτουργήσουν σε υψηλότερες ταχύτητες αν βρεθούν στην cache. Εάν δεν βρεθούν, μια νέα σειρά εντολών φορτώνεται από την κύρια μνήμη.

DDR SDRAM

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η DDR SDRAM δυναμική μνήμη τυχαίας προσπέλασης διπλού ρυθμού μεταφοράς δεδομένων είναι ένας τύπος μνήμης κατασκευασμένης με ολοκληρωμένο κύκλωμα που χρησιμοποιείται στους υπολογιστές. Έχει μεγαλύτερο ρυθμό μεταφοράς πληροφορίας σε σχέση με την μνήμη SDRAM μεταφέροντας δεδομένα και κατά την ακμή ανόδου και την ακμή καθόδου του σήματος του ρολογίου. Έτσι σχεδόν διπλασιάζεται ο ρυθμός μεταφόράς χωρίς να χρειάζεται αύξηση της συχνότητας του μπροστινού διαύλου.

Δυναμική μνήμη τυχαίας προσπέλασης

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Δυναμική μνήμη τυχαίας προσπέλασης (DRAM) είναι ένας τύπος μνήμης τυχαίας προσπέλασης που αποθηκεύει μπιτ δεδομένων σε έναν ξεχωριστό πυκνωτή. Όμως επειδή το φορτίο των πυκνωτών εξασθενεί με το χρόνο , η πληροφορία που έχουμε αποθηκευμένη εξασθενεί γιαυτό πρέπει περιοδικά να ξαναφορτίζεται ο πυκνωτής, εξού και ο όρος δυναμική.

Χώρος διευθύνσεων

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Χώρο διευθύνσεων ονομάζουμε ένα σύνολο διευθύνσεων κάποιον οντοτήτων. Αυτές οι οντότητες μπορεί να είναι κελιά της κύριας μνήμης, της εικονικής μνήμης, θύρες εισόδου/εξόδου , οι υπολογιστές ενός δικτύου.Έτσι για παράδειγμα δεδομένου μιας ΚΜΕ και τους εύρους του διαύλου διευθύνσεων της , πχ έστω 8 μπιτς, λέμε ότι ο χώρος διευθύνσεων μνήμης της ΚΜΕ είναι 28 = 256. Δηλαδή η ΚΜΕ μπορεί να 'δει' να απευθυνθεί σε 256 ξεχωριστά κελιά μνήμης

 

 

4. ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

 

Ο σκληρός δίσκος είναι ένα μαγνητικό αποθηκευτικό μέσο - συσκευή που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές , στις ψηφιακές βιντεοκάμερες , στα φορητά mp3 players , επιτραπέζια ψηφιακά βίντεο, κονσόλες παιχνιδομηχανών, ψηφιακούς επίγειους και δορυφορικούς τηλεοπτικούς δέκτες κ.τ.λ. . Ένας σκληρός δίσκος αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες δεδομένων και η συνήθης χωρητικότητα των σκληρών δίσκων που κυκλοφορούν στο εμποριο είναι 80 GB έως 1 ΤΒ. Για μεγαλύτερες χωρητικότητες που αγγίζουν τα 4 TB (terabyte) χρησιμοποιούνται κυκλώματα πολλαπλών σκληρών δίσκων, με τη μορφή συρταρωτής διάταξης. Η ταχύτητα προσπέλασης των δεδομένων είναι ταχύτερη από το DVD αλλά πολύ πιο αργή από την μνήμη του υπολογιστή.

Οι σκληροί δίσκοι χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές για την αποθήκευση δεδομένων, κυρίως προγραμμάτων και αρχείων που είναι απαραίτητο να διατηρηθούν, σε αντίθεση με την μνήμη RAM όπου τα δεδομένα διαγράφονται με την διακοπή τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος.

Δομή

Ένας σκληρός δίσκος αποτελείται από:

*  μαγνητικούς δίσκους κατασκευασμένους από μέταλλο ή πλαστικό και επικαλυμμένους από ένα λεπτό στρώμα οξειδίου του σιδήρου ή άλλο μαγνητικό υλικό.

*  τον άξονα κίνησης γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι μαγνητικοί δίσκοι με την ίδια ταχύτητα.

*  κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής επάνω σε βραχίονες πάνω και κάτω από κάθε επιφάνεια δίσκου, που μετακινούνται εμπρός-πίσω. Ο συνδυασμός της κίνησης των βραχιόνων με την κίνηση των δίσκων, επιτρέπουν στις κεφαλές να έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία των δίσκων.

*  ηλεκτρονικά εξαρτήματα που εξυπηρετούν την λειτουργία του σκληρού δίσκου, επικοινωνώντας με τον υπολογιστή και αναλαμβάνοντας την κίνηση των κεφαλών και τη μεταφορά των δεδομένων.

 

 

Τρόπος αποθήκευσης

Τα δεδομένα αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο ως ακολουθίες bit (αφού οι υπολογιστές λειτουργούν με το δυαδικό σύστημα). Οι κεφαλές γράφουν κάθε bit αλλάζοντας το μαγνητικό πεδίο στην επιφάνεια των μαγνητικών δίσκων και το διαβάζουν απλώς αναγνωρίζοντας το μαγνητικό πεδίο. Κάθε bit δεδομένων καταλαμβάνει τον δικό του χώρο στην επιφάνεια του δίσκου, ωστόσο οι ακολουθίες bit που αποτελούν τα δεδομένα, δεν είναι απαραίτητο να εγγράφονται σειριακά στον δίσκο, αλλά είναι δυνατό να κατακερματιστούν και να εγγραφούν σε διάφορες θέσεις.

Είδη Σκληρών Δίσκων

Με βάση το πρωτόκολλο επικοινωνίας και το interface οι δίσκοι διακρίνονται σε: IDE SATA SCSI

Το εσωτερικό ενός σκληρού δίσκου (χωρίς τους μαγνητικούς δίσκους).Οι πάνω και κάτω όψεις ενός σκληρού δίσκου 3,5".

 

 

 

 

5. ΚΑΡΤΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ

 

 

agp.gif (3226 bytes)

AGP

Οι κάρτες επέκτασης είναι ηλεκτρονικά κυκλώματα που συνδέονται στη μητρική πλακέτα του υπολογιστή για να του επιτρέψουν να κάνει διάφορες εργασίες.

http://www.go-online.gr/training/enot1/kef2/math2/images2/vga.jpg

Οι κυριότερες κάρτες επέκτασης είναι:

 

α) Η κάρτα γραφικών, η οποία είναι υπεύθυνη για τις πληροφορίες που βλέπουμε στην οθόνη.
β) Η κάρτα ήχου, η οποία επιτρέπει στον υπολογιστή μας να παράγει και να επεξεργάζεται ήχο.
γ) Η κάρτα τηλεόρασης, η οποία μπορεί να μετατρέψει τον υπολογιστή μας σε τηλεοπτικό δέκτη
δ) Η κάρτα ραδιοφώνου, η οποία επιτρέπει στον υπολογιστή μας να συμπεριφέρεται ως κοινό ραδιόφωνο
ε) Η κάρτα επεξεργασίας
video, η οποία επιτρέπει στον υπολογιστή μας να δέχεται, να επεξεργάζεται και να παράγει video.
στ) Η κάρτα δικτύου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον υπολογιστή μας να επικοινωνήσει μέσω καλωδίων με άλλους υπολογιστές που βρίσκονται στον ίδιο χώρο ή σε απόσταση.

http://www.go-online.gr/training/enot1/kef2/math2/images2/modem.jpg

ζ) Το Modem (Τηλεφωνικός Διαμορφωτής - Αποδιαμορφωτής), μια συσκευή που δίνει τη δυνατότητα στον υπολογιστή μας να επικοινωνεί με άλλους υπολογιστές διαμέσου της τηλεφωνικής γραμμής. Το modem μετατρέπει το ψηφιακό σήμα του υπολογιστή σε αναλογικό, για να μπορέσει να κυκλοφορήσει μέσα από τις τηλεφωνικές γραμμές και, στη συνέχεια, σε ψηφιακό, για να μπορέσει να το αναγνωρίσει ο υπολογιστής που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής. Είναι πολύ σημαντική συσκευή, γιατί αναλαμβάνει να μας συνδέσει με τον έξω κόσμο δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συνδεθούμε με το Internet. Χαρακτηριστικό των modem είναι η ταχύτητα μεταφοράς των πληροφοριών από τον ένα υπολογιστή στον άλλο. Σήμερα, τα modem έχουν ταχύτητα από 56Κ και πάνω και υποστηρίζουν και λειτουργία fax.

η) H Mobile connect card (κάρτα σύνδεσης φορητού υπολογιστή με υπηρεσίες κινητού τηλεφώνου). Πρόκειται για μία νέα κάρτα σύνδεσης, η οποία μας επιτρέπει να έχουμε άμεση και συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά και στο εταιρικό μας δίκτυο. Χρησιμοποιεί την υπηρεσία σύνδεσης ενός κινητού τηλεφώνου και, έτσι, μας δίνει τη δυνατότητα να στείλουμε και να λάβουμε από το φορητό υπολογιστή μας SMS, να διαχειριστούμε τον τηλεφωνικό μας κατάλογο και να έχουμε άμεση πληροφόρηση για τον όγκο των δεδομένων που διακινούνται.

Στις υποδοχές επέκτασης της κύριας κάρτας τοποθετούνται κάρτες για την επέκταση των δυνατοτήτων του υπολογιστή.

Η κάρτα γραφικών είναι μια ειδική κάρτα η οποία τοποθετείται στο εσωτερικό του υπολογιστή και συνδέεται εξωτερικά με την οθόνη. Είναι η πλέον απαραίτητη κάρτα επέκτασης σ' έναν υπολογιστή. Η βασική της λειτουργία είναι να μεταφράζει τα ψηφιακά δεδομένα που παίρνει από τον επεξεργαστή, σε μορφή κατάλληλη για την εμφάνισή τους στην οθόνη.

Η κάρτα ήχου επιτρέπει την αναπαραγωγή ήχων που έχουν αποθηκευτεί στον υπολογιστή σε ψηφιακή μορφή. Αναλαμβάνει επίσης την εισαγωγή ήχων από το περιβάλλον, τη μετατροπή τους σε ψηφιακή μορφή και την αποθήκευσή τους στο δίσκο. Όλες οι κάρτες ήχου διαθέτουν υποδοχές για ηχεία και μικρόφωνο. Ορισμένες κάρτες ήχου διαθέτουν επίσης υποδοχή MIDI, η οποία παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης του Η/Υ με μουσικά όργανα.

http://www.geocities.com/notesgym/b/card-net-1.JPGΗ κάρτα δικτύου χρησιμοποιείται για να συνδέσουμε υπολογιστές μεταξύ τους σε κοντινή απόσταση (πχ. μέσα στο ίδιο http://www.geocities.com/notesgym/b/card-video.GIFκτίριο).

Η κάρτα video μας παρέχει τη δυνατότητα να εμφανίσουμε κινούμενη εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή, με ποιότητα παρόμοια αυτής της πραγματικής τηλεόρασης.

 

 

http://www.geocities.com/notesgym/b/modem-synd.JPGTo modem είναι μια συσκευή (εξωτερική ή εσωτερική σε μορφή κάρτας) την οποία χρησιμοποιούμε για να συνδέσουμε υπολογιστές μέσω των τηλεφωνικών γραμμών. Η κύρια λειτουργία ενός modem είναι να μετασχηματίζει τις ψηφιακές πληροφορίες που στέλνει ο υπολογιστής σε αναλογική μορφή, κατάλληλη ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα από τις τηλεφωνικές γραμμές. Επίσης, μετασχηματίζει τις πληροφορίες που έρχονται μέσα από τις τηλεφωνικές γραμμές, σε ψηφιακή μορφή για να μπορεί να τις επεξεργαστεί ο υπολογιστής. Η ταχύτητα μετάδοσης των πληροφοριών μετριέται σε bps (bits per second). Έτσι έχουμε modem 33600 bps, 56000 bps κλπ.

 

 

back