Παλαιοχριστιανική βασιλική
Τα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην Γλυφάδα βρίσκονται δίπλα στο κέντρο «Αστέρια», μετά την παραλιακή λεωφόρο προς την θάλασσα, στο σημείο που βρισκόταν το λιμάνι του αρχαίου δήμου της Αιξωνής. Η βασιλική χρονολογήθηκε στα τέλη του 5 ου αιώνα και ανακαλύφθηκε τυχαία, κατά την διάρκεια ανασκαφών τάφων από τον αρχαιολόγο Ν. Κυπαρίσση το 1927. Αργότερα μελετήθηκε και χρονολογήθηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον καθηγητή Α. Ορλάνδο.

Είναι τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και ημικυκλική αψίδα. Έχει διαστάσεις 17,50 Χ 15,75, δηλαδή σχεδόν τετράγωνο σχήμα, κάτι που είναι πολύ σπάνιο για τα ελλαδικά δεδομένα της εποχής. Τέτοιου τύπου βασιλικές έκτιζαν οι χριστιανοί στην Ανατολή και ειδικότερα στην Συρία.

Υπήρχε μια εξωτερική θύρα στη δυτική πλευρά του νάρθηκα, ο οποίος επικοινωνούσε με τον κυρίως ναό με ένα κεντρικό άνοιγμα με δυο κολόνες και από δυο μικρότερες πλαϊνές εισόδους που τον συνέδεαν με το βορινό και το νότιο κλίτος. Ολόκληρο το δάπεδο του ναού είχε στρωμένο μάρμαρο, λευκό και γαλάζιο. Αργότερα κατασκευάστηκαν εκατέρωθεν της κεντρικής εισόδου δυο τοίχοι που στηρίχθηκαν στο δάπεδο του νάρθηκα και έτσι περιόρισαν το πλάτος του στο πλάτος του μεσαίου κλίτους.

Δυο κιονοστοιχίες με πέντε κολώνες χωρίς ραβδώσεις χώριζαν τον κυρίως ναό σε τρία κλίτη. Από τις κολώνες ολόκληρη βρέθηκε μόνο μια, ύψους 2,65 μ. Οι κολώνες ήταν κατασκευασμένες από άσπρο και γαλάζιο μάρμαρο, γεγονός που έδινε στο ναό μια ωραία χρωματική αντίθεση. Όλες οι βάσεις ήταν κωνικού σχήματος και είχαν κατασκευαστεί από λευκό μάρμαρο. Τα επίσης κωνικού σχήματος κιονόκρανα ήταν από λευκό μάρμαρο, και είχαν ένα ξεχωριστό επίθημα σε σχήμα ανάποδης πυραμίδας χωρίς καθόλου διακοσμητικά στοιχεία. Δεν υπήρχε δεύτερος όροφος και ωραία τόξα γεφύρωναν τις δυο κιονοστοιχίες.

Από το πλάτος των εξωτερικών τοίχων που χαρακτηρίζονται λεπτοί, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η στέγη πρέπει να ήταν ελαφριά και ξύλινη. Τα δυο πλαϊνά κλίτη είχαν πλάτος 3,5 περίπου μέτρα το καθένα, ενώ το μεσαίο είχε σχεδόν υπερδιπλάσιο, περίπου 6,80 μέτρα. Από την αρχική Αγία Τράπεζα βρέθηκε ένα μεγάλο κομμάτι και από την διακόσμηση της εξωτερικής πλευράς, ένα ανάγλυφο «λέσβιο» κύμα, συνάγεται το συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μέλος αρχαίου ελληνικού ναού που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση της κατασκευής του χριστιανικού ναού.

Σήμερα ο χώρος της βασιλικής είναι ορατός από τους επισκέπτες, αλλά όχι επισκέψιμος, γιατί φράσσεται με κάγκελα.

Θέατρο Αιξωνής
Το πέτρινο ανοικτό θεατράκι στην Αιξωνή κατασκευάστηκε στην περιοχή που και κατά την αρχαιότητα υπήρχε αρχαίο θέατρο, το οποίο όμως δεν έχει ανασκαφεί. Κατά τις γραπτές πηγές, σε αυτό το θέατρο διδάχτηκαν πρώτες παραστάσεις διαφόρων έργων του Σοφοκλή. Για τον χώρο της αρχαίας Αιξωνής ο γνωστός αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης στις αρχές της δεκαετίας του 1930 σχεδίασε έναν ολοκληρωμένο οικισμό με αναλυτικά σχέδια για κάθε σπίτι, δρόμο, εκκλησία, μαγαζί, οργανωμένη κεντρική αγορά, δημόσιο κτίριο, κήπους και ό,τι άλλο χρειάζεται σε ένα σωστό σχεδιασμό. Όμως το σχέδιο ποτέ δεν υλοποιήθηκε, γιατί πάντοτε έλειπαν οι κατάλληλες πιστώσεις και πολλές φορές και η βούληση για την εκτέλεσή του. Το σημερινό θέατρο οφείλεται στην Νέλλα Γκόλαντα που είχε μελετήσει τα σχέδια του Πικιώνη και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο και τον Δήμο Γλυφάδας. Το θεατράκι εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1992 και έκτοτε χρησιμοποιείται για θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Γλυφάδας, με τις πρώτες να είναι αφιερωμένες στον Ιάνη Ξενάκη (1992).

Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης


Ο σημερινός επιβλητικός Ιερός Ναός των Αγίων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, μητροπολιτικός ναός της Γλυφάδας, βρίσκεται στην πλατεία του παλιού Δημαρχείου της πόλης και σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το σημείο που έστεκε το παλαιό ομώνυμο ναΐδριο που καταστράφηκε κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής από βομβαρδισμούς. Η ανοικοδόμηση του νέου μεγαλύτερου Ναού άρχισε το 1938 και τελείωσε το 1940, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Τα σχέδια και την επίβλεψη της ανέγερσης του ναού ήταν του αρχιτέκτονα - μηχανικού Γεώργιου Δραγαζίκη. Σήμερα επιβάλλεται με το σχήμα του στην κεντρική πλατεία της Γλυφάδας και προσελκύει πλήθος πιστών για προσευχή. Στον καθεδρικό αυτό ναό υπάγεται και το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο χώρο του Γκολφ της Γλυφάδας.

Ναός Αγίου Νικολάου

Η παλιά εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Πυρναρί είναι μικρή μονόκλιτη βασιλική, διαστάσεων 3,80Χ5 μ., με ημικυκλική αψίδα. Έχει υποστεί τόσες μετασκευές και αλλοιώσεις που σήμερα έχει χάσει πια τις αναλογίες και την αρχική της εμφάνιση.Κατά την άποψη των αρχαιολόγων R. LOPER και A. MILCHHOFER, η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου είχε κτιστεί στο κέντρο του αρχαίου Δήμου της Αιξωνής, δίπλα από αυτήν περνούσε η αρχαία οδός προς το Σούνιο, η οποία διέσχιζε το κέντρο του αρχαίου δήμου. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι πήρε τη θέση κάποιου αρχαίου ιερού, ακολουθώντας τη γενικότερη συνήθεια των χριστιανών να κτίζουν ναούς πάνω στα ερείπια των ειδωλολατρικών ναών.Στο εσωτερικό της σώζεται μεταγενέστερος ζωγραφικός διάκοσμος και τα τελευταία χρόνια στο νότιο τοίχο της, πάνω σε μαρμάρινη πλάκα, ανακαλύφθηκε η εξής ενδιαφέρουσα επιγραφή :«Ναός Αγίου Νικολάου εξ ερειπίου εγερθείς το 1877 υπό Θεοδώρου Κομνηνού, υιού Χ(ατζή) κάλφα του ανωκοδομήσαντος τον εν Ιεροσολύμοις εμπρησθέντα Ναόν της Αναστάσεως το 1810».